22 березня 2013 року в Львівському готелі «Супутник» відбулася Українсько-Європейська зустріч хірургів-герніологів. Було розглянуто хірургічні аспекти синдрому хронічного пахвинного болю, висвітлено методи діагностики та хірургічного лікування.

23.03.2013 15:18

Синдром хронічного пахвинного болю – це наявність болю в одній або обох пахвинних ділянках протягом не менше 6 місяців, виникає спочатку при фізичному навантаженні, а потім і при незначному фізичному напруженні. Цей стан є наслідком важкого фізичного навантаження або довготривалого заняття спортом і зустрічається у 0,5-6,2% пацієнтів.

На рівні з цим терміном для опису болю в пахвинній ділянці в літературі використовують велику кількість інших термінів: синдром лонного пахового болю (рubic inguinal pain syndrome), "атлетична пубалгія", остеїт лона, лонна артропатія, пах Гілмора (Gilmor's groin), пахвиннй синдром хокеїста, "Ashby's inguinal ligament enthesopathy".

Хронічний пахвинний біль може походити з м’язів, сухожилків, кісток, синовіальних сумок, фасцій, нервів, суглобів однаково часто як у атлетів, так і звичайних людей; також може спостерігатись при формуванні пахвинної або стегнової кили.

Таким чином, етіологія і патогенез, клінічні прояви, їх оцінювання, а також диференціальна діагностика потребує мультидисциплінарного підходу хірургів, ортопедів, урологів і радіологів.